Gilgamesj 7+

Op 5000 jaar oude kleitabletten uit Mesopotamië staat het leven van Gilgamesh beschreven, de legendarische koning van Uruk, tweederde God en éénderde mens. Zijn volk komt in opstand tegen zijn uitspattingen en het feit dat hij meer houdt van vechten dan onderhandelen. Dan sturen de Goden hem Enkidu, een woeste behaarde wildeman, die tussen de dieren leeft. Deze twee uitersten vliegen elkaar naar de keel, een gevecht op leven en dood, tot het moment dat ze elkaar in de ogen zien. Vanaf dat moment zijn het vrienden voor het leven. Zij zijn onafscheidelijk, verslaan monsters en demonen en beleven bloedstollende avonturen.

Op een dag sterft Enkidu: “Gilgamesh begon te razen als een leeuw, trok z’n haren uit het hoofd en smeet ze in het rond. Hij zwierf door de wildernis; hij rende over de vlaktes; hij schreeuwde het uit: hoe kan ik rusten, hoe kan ik stil zijn. Wanhoop is in mijn hart. Mijn broeder wordt opgevreten door de wormen; en dat zal mij ook gebeuren. Ik ben bang voor de dood. Ik zal Koning Utnapishtim zoeken, die het geheim van leven en dood kent. Hij moet mij vertellen waar ik het eeuwige leven vind . . .”

Dit wereldthema wordt geïllustreerd met prachtige muziek uit de verschillende culturen: Oost-Europese, Marokkaanse, Turkse, Joodse Klezmer, Balkan en Arabische muziek. Frank Groothof wil laten horen dat die verschillende soorten volksmuziek elkaar niet bijten, maar juist heel geschikt zijn om dit spannende muziektheaterstuk over Gilgamesh voor kinderen te maken.

zang en spel – Frank Groothof
muziek – het Charivari Trio met Jan Rokyta
tekst – Marjet Huiberts
regie – Shireen Strooker
decorontwerp – Rogier Willems
kostuums – Geertje Masselink

Gilgamesj 2006 PZC

De Broertjes en de strijd om de RingOverzichtPinocchio