Het Monster en het Labyrint 7+

muziek Johann Sebastian Bach

Een spannend verhaal en prachtige muziek zijn al jaren de ingrediënten voor de muziektheatervoorstellingen van Frank Groothof. Het verhaal van zijn nieuwe voorstelling is gebaseerd op de fantastische Griekse mythe van de ‘Minotaurus’.

Een oude mythe over de eeuwige, schijnbaar gesloten cirkel van bedrog, wraak en geweld. Over een monster dat een hele bevolking in zijn greep houdt. En over de jonge held Theseus die de moed heeft om het monster te bestrijden.

Op basis van een aantal van Bachs’ geniale melodieën maakte Frank Groothof samen met een voor deze gelegenheid samengestelde popband van zeer ervaren popmusici een bewerking voor gitaar, bas, keyboard en slagwerk.

Het Monster van het Labyrint

Het verhaal is gebaseerd op de fantastische Griekse mythe van de Minotaurus.
Een oude mythe over de eeuwige schijnbaar gesloten cirkel van bedrog, wraak en geweld. Over een monster dat een hele bevolking in zijn greep houdt. En over de jonge held Theseus die de moed heeft om het monster te bestrijden.

Athene, Olympische spelen, 1300 voor Christus:
Op de eretribune zit koning Minos van Kreta naast koning Aigeus van Athene. Patsus, de zoon van Minos, heeft al de 100 meter hardlopen en de 400 meter horden gewonnen en nu wint hij ook nog de 200 meter estafette en het hoogspringen. Morgen staan discuswerpen, speerwerpen en kogelstoten op het programma, takken van sport waar Patsus ook in uitblinkt.
De Atheners zijn jaloers en klagen bij hun koning Aigeus, deze suggereert om een klein ongelukje te ensceneren. De volgende dag krijgt Patsus ‘per ongeluk’ een discus tegen zijn slaap, een kogel in zijn nek en een speer in zijn rug. Hij sterft ter plekke.

Kleurplaat MonsterNa negen maanden baart de koningin een monster, half mens, half stier, de Minotaurus. De koning laat een labyrint bouwen, met doodlopende gangen zodat het monster er nooit uit zal kunnen ontsnappen. Maar het dier eet uitsluitend mensenvlees en moet gevoed worden met groepjes levende jongens en meisjes die de koning laat aanvoeren vanuit het overwonnen Athene….

Is er dan niemand die het afschuwelijke monster kan doden en de kinderen kan redden?

spel en zang  –  Frank Groothof en the Bach One’s muzikanten  –  The Bach One’s: Dionys Breukers óf Thy Groothof (toetsen), Janneke van Heeswijk (slagwerk) en Kris Pels (gitaar) muziek  –  Johan Sebastiaan Bach tekst – Marjet Huiberts i.s.m. Frank Groothof regie – René Groothof i.s.m. Marja Kok muzikale adviezen – Paul Prenen poparrangementen – Dionys Breukers decorontwerp – Rogier Willems lichtontwerp – Coen van der Hoeven kostuums – Geertje Masselink fotografie – Stephan van Hesteren kinderkoor De Kickers o.l.v. Jan Maarten Koeman techniek – Henk Langeveld (licht) / Marc Reijnen (geluid) / Ben Willemsen (algemeen inspiciënt)

Download hier diverse recensies van deze voorstelling:

Orpheus en de hellehond van HadesOverzichtDe broertjes en de strijd om de Ring