Kees de jongen 8+

Roestige koperrock en schurende blaasinstrumenten. Droefgeestige vrolijkheid. Samen met De Kift-frontman Ferry Heijne maakt Frank Groothof een ontroerend portret van de Amsterdamse jongen die in zwembadpas denkt de loop van het leven te kunnen beïnvloeden. (Volkskrant, januari 2012****)

KEES DE JONGEN, dé rockopera

Kees de Jongen is het ontroerende verhaal van een 12 jarige jongen  die, tegen de verdrukking in, in zichzelf blijft geloven. Gebaseerd op het beroemde boek van Theo Thijssen:‘Kees de Jongen’.

‘Vele mensen schijnen Kees Bakels niet eens te hebben gekend en dat is eigenlijk niet goed te begrijpen. Is hij niet zowat de belangrijkste jongen geweest, die er ooit heeft bestaan?’

Kees zit in de laatste klas van de lagere school. Zijn ouders hebben een schoenenwinkel maar de zaak loopt niet goed en zijn vader wordt ziek. Als deze uiteindelijk sterft wordt de winkel verkocht en besluit Kees zijn school te verlaten en een baantje te zoeken om zijn moeder te helpen.

spel  –  Frank Groothof, Kiki Heessels en De Kift
muziek  –  De Kift: Ferry Heijne (compositie/zang/trombone/trompet/gitaar), Jan Heijne (trompet), Han  Hulscher (trompet), Mathijs Houwink (bas), Wim ter  Weele (drums), Pim Heijne (gitaar), Marco Heijne (zang)
script  –  Harrie Geelen
composities  –  Ferry Heijne
eindregie  –  Aike Dirkzwager
lichtontwerp  –  Bhagat Denijs
geluidsontwerp  –  Thy Groothof
vormgeving drukwerk  –  Rogier Willems

Affiche Kees de Jongen

Recensies:

Kees de Jongen van Theo Thijssen uit 1923 is misschien wel (nee, zeker wel) de ontroerendste roman uit de Nederlandse literatuur. Frank Groothof heeft daarvan met hulp van Harrie Geelen en de alternatieve popgroep De Kift een mooie muzikale voorstelling gemaakt. (Het Parool, november 2011)

Frank Groothof vertolkt met jongensachtige charme en innemende branie de hoofdrol in deze Kees de Jongen, de Rockopera. (NRC, november 2011****)

Groothof toont met deze voorstelling dat je ook zonder theatrale toeters of bellen, maar met oprechte betrokkenheid de mooiste theaterbelevenissen kunt maken. (NoordhollandsDagblad, november 2011)

En dan is er natuurlijk de fameuze zwembadpas: Heijne transformeert het woord tot een schitterend rocknummer en Groothof zwaait met armen en benen. Een hoogtepunt in deze fraaie, sober gehouden voorstelling. (NRC, november 2011****)

Het is een wereld die kinderen van nu niet kennen. Een wereld waarin je maar moet hopen dat er elke dag steenkool is voor de kachel, waarin je op je twaalfde noodgedwongen gaat werken, een wereld ook waarin vaders doodgaan en grootouders zich spijkerhard opstellen. Probeer dat allemaal maar eens voor de jonge generatie van nu duidelijk te maken en er ook nog eens een aantrekkelijke voorstelling van te maken. Maar het lukt Frank Groothof en zijn mensen voor de volle honderd procent in hun bewerking. (NoordhollandsDagblad, november 2011)

Recensies:

Peter en de WolfOverzichtDe Soldaat en de Keizer