Peter en de Wolf

muziek S. Prokofiev

Dit is het verhaal van het jongetje Peter dat zo dolgraag eens wat meer van de wereld zou willen zien dan alleen de muur en het hek die om het erf van zijn grootvaders huis staan. En als het hek dan eens een keer openstaat dan neemt hij zijn kans waar en loopt de wei in. En met hem lopen ook een eend en de kat mee naar buiten. De eend plonst in de vijver en de kat probeert het vogeltje, Peters vriendje, te vangen. Dat lukt gelukkig niet, maar door het kabaal is wel Grootvader naar buiten gekomen en die zegt Peter onmiddellijk binnen te komen en hij doet het hek op slot.

Dan komt er een wolf uit het woud tevoorschijn. De kat en het vogeltje vluchten een boom in. De één op de ene tak, de ander op een andere tak, veilig ver van elkaar vandaan. Maar de domme eend die nog in de vijver zwemt, wordt zo bang dat hij uit het water vlucht, in plaats van veilig midden in de vijver te blijven. De wolf ziet zijn kans en slokt de eend met één hap op! Peter, die over de muur heeft staan kijken, besluit dan de wolf te vangen.

Hij ontvlucht Noorwegen en trekt de wijde wereld in. Na veel omzwervingen belandt Peer in de Afrikaanse woestijn waar hij in de ban raakt van Anitra, de dochter van een sheik. Zij maakt hem al zijn bezittingen afhandig en volkomen berooid keert hij terug naar zijn vaderland. Voor de kust van Noorwegen steekt een geweldige storm op en zijn schip vergaat. Meer dood dan levend weet hij het strand te bereiken waar Solvejg, die al die tijd op hem heeft gewacht, hem troost.

PinocchioOverzichtKees de Jongen