Pinocchio

muziek Bellini, Rossini en Donizetti

Als ervaren theatermaker past Frank Groothof een nieuwe collagetechniek toe:
in deze voorstelling combineert hij het fantasierijke schelmenverhaal Pinocchio met de prachtigste ‘belcanto’-toppers van drie bekende componisten Bellini, Rossini en Donizetti.

Pinocchio wordt door de arme Gepetto gesneden uit een stuk brandhout. Hij wil met de marionet de wereld rondreizen ‘om een stuk brood en een glas wijn te verdienen’. Al snel blijkt echter dat Pinocchio een echte kwajongen is.

Het verhaal is hier en daar satirisch en maatschappijkritisch en bevat veel elementen die kinderen aanspreken: Pinocchio is kieskeurig met eten, wispelturig, egocentrisch, brutaal en ondeugend. Hij is opgewekt, ook als hij tegenslag ondervindt, zit vol goede voornemens en heeft een onbedwingbare lust tot avontuur. Hij haalt liever kattenkwaad uit dan naar school te gaan. Het abc-boekje waarvoor Gepetto zijn enige jas opofferde, verkwanselt hij voor een entreekaartje van het marionettentheater. Maar mede dankzij de Fee komt hij na veel bittere ervaringen tot inkeer. Zijn lange zoektocht naar ‘vader’ Gepetto is ontroerend. Als hij deze uit de buik van de Haai heeft gered, mag hij eindelijk een ‘ragazzo per bene’ worden: een echt jongetje van vlees en bloed. ‘Wat was ik toch een dwaas toen ik een marionet was! En wat ben ik gelukkig dat ik nu een echte jongen ben geworden.’

Alhoewel het verhaal “L’aventure di Pinocchio, Storia di un burattino” al in 1883 is geschreven door Carlo Collodi, is het nòg steeds actueel en herkenbaar. De muziek wordt gespeeld door 5 muzikanten.

GilgamesjOverzichtPeter en de Wolf