Vincent van Gogh, een leven in schilderijen 8+

muziek diverse Nederlandse componisten, Beethoven en Wagner

Print The English Version 

‘Wat een rotstreek, wat vals, wat gemeen! Ik moet weg uit Zundert. Ik ga  naar een kostschool. Helemaal naar Zevenbergen. “Vincent, het gaat niet meer”, heeft vader gezegd, “jij met je streken altijd”. Ik heb gesmeekt, gehuild en geschreeuwd dat ik niet ga, dat ik voortaan beter zal luisteren. Moeder heeft ook nog met vader gepraat. Maar als vader eenmaal iets besloten heeft, dan gebeurt het ook. Omdat ie de dominee is, omdat ie zich voor me schaamt. Want hij vindt me te druk geworden. En ons gezin moet een voorbeeld voor het dorp zijn. Daarom gaat ie me straks wegbrengen. Helemaal naar Zevenbergen.’. . .

In opdracht van het Van Gogh Museum schreef Frank Groothof in 1999 een boek voor de jeugd over het leven en werk van Vincent van Gogh, gebaseerd op de brieven van Vincent aan zijn broer. Dit tragische leven en de schatten die Vincent heeft achtergelaten hebben Frank geïnspireerd tot deze voorstelling waarin we het leven van Vincent kunnen volgen vanaf het moment dat zijn ouders hem naar een kostschool sturen tot aan zijn tragische dood in Auvers.

 In een tijd, waarin alles gebaseerd is op materialisme en de noodzaak om succesvol te zijn, wil Frank Groothof jonge mensen het verhaal vertellen van een man die in totale eenzaamheid, zonder enige waardering van wie dan ook, de ene tegenslag na de andere incasserend, zijn passie blijft volgen: elke dag om vijf uur opstaan om te schilderen, in weer en wind, in ontbering en armoede, hunkerend naar liefde en erkenning.

Afwisselend kruipt Groothof in de rol van Vincent en Theo: de ene keer als Theo die zijn broer probeert te helpen in zijn ontwikkeling als schilder, dan weer in de rol van de gepassioneerde, wereldvreemde Vincent.

Tijdens de scènes wordt muziek gespeeld van componisten die tijdgenoten waren van Vincent: de Nederlandse componisten Van Bree, Diepenbrock, Wielaert, Ruyneman en daarnaast Parry, Vaughn Williams, Elgar, Mendelsohn, Bizet, Liszt, Satie, Debussy, Duparc, Chabrier, Ravel en Fauré. Maar ook van Beethoven en Wagner, de muziek waartoe Vincent zich als bezeten kunstenaar wellicht het meest toe aangetrokken voelde.

Het 11 musici sterke Camerata Amsterdam speelt originele composities en arrangementen die passen bij de verschillende plekken waar Vincent tijdens zijn leven gewoond en gewerkt heeft: zijn jeugd in Nederland, als winkelbediende in een kunsthandel te Den Haag en Londen, en teleurgesteld terug naar Brabant. Dan de kennismaking met het kunstenaarsmilieu in Parijs, de periode met Gauguin in Arles, het gesticht in St. Remy en het einde bij dokter Gachet in Auvers.

De schilderijen van Vincent zijn een onmisbaar onderdeel van de voorstelling; door de schilderijen te zien begrijp je opeens de kunstenaar. Daarom zullen, synchroon met de vertelling d.m.v. grote videoprojecties, beelden het verhaal illustreren en uitvergroten. Zo zal op een aansprekende, speelse en veelvormige wijze te zien zijn hoe de schilderijen zijn ontstaan, en zal er ingezoomd worden op details.

concept, script en spel  –  Frank Groothof
muziek – Camerata Amsterdam onder leiding van Jeroen Weierink
regie  –  Shireen Strooker
liedteksten  –  Marjet Huiberts
videobeelden  –  Peter Claassen
arrangementen  –  Sylvia Maessen
decor en affiche  –  Rogier Willems
licht   –  Coen van der Hoeven
techniek  –  Bhagat Denijs, Thy Groothof en Ben Willemsen

quotes uit recensies

Groothof weet de aandacht van begin tot einde vast te houden. (NRC) 

Een heldere, soms verrassende, niet versuikerde en altijd vol inleving vertelde voorstelling. (de Volkskrant) 

Ademloos gekeken en geluisterd. (Haarlems Dagblad)

Mooi, indrukwekkend en tragisch. (Noord Hollandsdagblad)

Sesamstraat in het Van Gogh museum?!

Fragment workshop Stichting PA bij voorstelling ‘Vincent van Gogh’

De jongen, het meisje en de heks…Overzicht Porgy en Bess