Peter en de Wolf

Peter en de Wolf - Sergei Prokofiev

Peter en de Wolf

Iedereen kent het Russische sprookje ‘Peter en de wolf’ van componist Sergej Prokoviev. Fantastische muziek en onevenaarbaar.

Maar waarom geen Klezmer/Jiddische versie van dit mooie verhaal?

Ooit was het oude Russische Keizerrijk de thuishaven van de grootste joodse gemeenschap in de wereld. Al vanaf de vierde eeuw woonden er joden, vooral in het westelijk deel; zij ontwikkelden er hun tradities en cultuur, zoals de Oost-Europese Jiddische klezmermuziek.

Klezmermuziek ontroert door haar verschillende expressies, die gaan van weemoed tot uitbundigheid. Deze muziek heeft in de loop der tijd ook altijd invloeden van andere muziekstijlen in haar vocabulaire opgenomen. Het is rijk aan klankminiatuurtjes, melodische volzinnen met elk een typische sfeer die bij uitstek een karakter kunnen  vertegenwoordigen zoals ook in de klassieke uitvoering van Peter en de wolf, waar elk instrument dat doet.

Het verhaal wordt verteld door Frank Groothof, hij wordt begeleid door het enthousiaste, professionele trio Tripletov, bestaande uit Andrea Bentivoglio – viool, Hans van der Maas – accordeon en Sylvia Maessen – contrabas/arrangementen, Peter Claassen – animatie, José Vingerling – beeld.

Wist je dat

Frank dit prachtige verhaal ook op cd gezet heeft? Je kunt het hier bestellen!